05/11/2010

Μεγάλοι Αριθμοί

Έψαχνα να βρώ κώδικα που να κάνει spelling αριθμών, (δηλ. να δίνεις "4123,21" και να επιστρέφει "τέσσερις χιλιάδες εκατόν εικοσι τρία και εικοσί ένα" ). Στην αγγλική εκδοχή μπορεις εύκολα να βρείς πολλά παραδείγματα σε πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Για να βρεις το ίδιο στα ελληνικά, θελει λίγο περισσότερο ψάξιμο, αλλα αν το ψάχνεις τα πάντα βρίσκονται. Τελικά βρήκα μια συζήτηση, και 3-4 αρκετά ολοκληρωμένα "κομμάτια" στο dotnetzone.gr.

Δουλευα με την τελευταία κλάση σε C#, του dva, που "αντέχει" σε input μεχρι τα όρια του long, (δηλ. 9 πεντάκις εκατομμύρια και κάτι), και λέω, έτσι για το γαμώτο, ας την αναβαθμίσω λιγάκι. Σύμφωνος με την παρατήρηση του Παναγιώτη Καναβού, εκανα χρήση του Decimal που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στους υπολογισμούς, αφου εχουμε να κάνουμε και με χρήματα, και έχει και αυξημένο εύρος επιτρεπτών τιμών.
Οχι, δεν πιστευω οτι θα μας χρειαστεί να τυπωθεί ολογράφως ενα ποσό πάνω απο 9.223.372.036.854.775.807, ούτε και αν επιστρέψουμε στη δραχμούλα. Σε αυτή τη ζωή τουλάχιστον. Αλλα είπαμε: για το γαμώτο :)

Κι αφου αποφάσισα να πάω πάνω απο το πεντάκις, σα να λέμε where no man has gone before, σκέφτηκα, ΟΚ: εξάκις, επτάκις, οκτάκις! That was easy! αλλα τί γίνεται μετα το δεκάκις; το εντεκάκις; this is getting weird.
και βάζω στο Google: "ΕΞΑΚΙΣ". και τί βγαίνει 1ο ; Αυτή η σελίδα: Μεγάλοι Αριθμοί

Τρέλλα! Μα ποιός γράφει τέτοια πράγματα; πάμε πρώτη σελίδα: το site του Χάρη Φουνταλή
Δέν έχει θρησκεία, λέει. Και τί να την κάνει, λέω 'γώ. Αφού ειναι θεός ο
Άνθρωπος.
Εχει πολύ ζουμί το site, ακόμα δεν πρόλαβα να δώ πολλά. Ενα πρώτο δείγμα γραφής με γοήτευσε: Τακτοποίηση, βόλεμα, και η Ελληνική οικονομική κρίση

"Ας πούμε οτι ανακαλύπτεται (ή δημιουργείται συνθετικά) ένα νέο είδος καπνού, που προκαλεί δεκαπλάσια ευχαρίστηση σε σύγκριση με τον κοινό καπνό όταν τον καπνίζετε. Ταυτόχρονα όμως, αποδεικνύεται οτι το κάπνισμα αυτής της ουσίας οδηγεί σε επώδυνο θάνατο μέσα σε 30 χρόνια, με μαθηματική βεβαιότητα. Όχι μόνο αυτό, αλλά οδηγεί στο θάνατο και όλους όσους υποχρεώσατε αυτές τις τρεις δεκαετίες να αναπνέουν τα χνώτα-σας. Δυστυχώς όμως αυτές οι ανακαλύψεις έρχονται αργότερα, όταν πια είναι πολύ αργά. Στην αρχή, όταν πρωτοανακαλύφθηκε αυτή η ουσία, η Πολιτεία συμφώνησε οτι μπορείτε να την καπνίζετε, αν και υπήρχαν κάποιες υπόνοιες για τη βλαβερή-της δράση. Αυτό εσείς το ονομάσατε “κεκτημένο δικαίωμα” και “λαϊκή κατάκτηση”.

Τώρα όμως, που σας έγινε ξεκάθαρο οτι πρόκειται να τα τινάξετε εξαιτίας-της, θα επιμείνετε σ’ αυτό που ονομάζετε “κεκτημένο δικαίωμα”; Κεκτημένο δικαίωμα είναι να τινάξετε τα πέταλα;
"

No comments:

Post a Comment